Din kundvagn är tom.
Insikter 05 oktober 2020
Myter och folksägen
Vad innebär egentligen halloween?
Varifrån kommer halloween?
Många traditioner som vi förknippar med dagens halloween-firande har ursprung från de keltiska sederna, varav den keltiska festivalen Samhain går tillbaka hundratals år för att markera slutet på skördesäsongen i Storbritannien och Irland. Detta skedde mellan den 31 oktober och den 1 november varje år. Men det utgjorde inte bara slutet på skördesäsongen, utan enligt den forntida keltiska religionen var Samhain-firandet också en tid när gränsen mellan vår värld och de dödas värld var nästintill obefintlig. Därmed var andarna fria att korsa vår sida och vandra runt om i landet, vilket ledde till att människorna tände brasor för att skydda sig själva. Ett annat exempel från de keltiska sederna som vi tagit efter när vi firar halloween är klädseln. Sägnen säger att kelterna klädde sig i utstyrslar för att andar och älvor skulle misstänka dem för sitt eget slag och därmed inte skada dem. Vi kan även spåra ursprunget av ”bus eller godis” till den här tidsperioden eftersom människor gick från dörr till dörr i sina förklädnader för att läsa verser i utbyte mot mat.
Betydelsen av halloween
Under 800-talet e.Kr. valde den kristna kyrkan att adaptera Samhains festivalen för sitt egna firande av alla helgons dag den 1 november i syfte av att hedra de bortgångna. Kvällen före denna kristna högtid kallades för alla helgons afton, vilket som över tid kom till att bli halloween som vi firar idag. Liksom många andra ord i vår ordbok kommer även halloween från engelskan, närmare bestämt från ”All Hallow’s Evening”. Trots att detta var en kristen högtid behöll den många av myterna och vidskepelserna från tiden då Samhain firades. Även om USA är klassificerat som ”hemmet” för det vi känner till som halloween idag kommer många av de forntida traditionerna ursprungligen från Irland och blev inte överförda till staterna förrän på 1800-talet med hjälp av invandringen. I Sverige firar man dock inte nödvändigtvis halloween på traditionellt vis den 31 oktober, utan firandet äger vanligtvis istället rum på fredagen före alla helgons dag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Anledningen till detta var för att undvika en röd dag under arbetsveckan.
Var kommer halloween-traditionerna ifrån?
Det finns så många saker vi har kommit att associera med halloween: häxor, fladdermöss, svarta katter, bus eller godis, pumpa snideri… Men varifrån kommer dessa läskiga traditioner ifrån? Som vi har sett från härkomsten av halloween har många andliga övertygelser och seder gått igenom århundraden för att utgöra en del av vårt moderna firande idag. Se om du vet var dina favoritaktiviteter under halloween har sitt ursprung:
Äppelleken: För dig som inte känner till den här partyleken innebär den att du försöker ta bort äpplen från en skål eller hink med vatten med endast dina bara tänder som hjälp. Detta traditionella halloween-spel togs ursprungligen till Storbritannien av de invaderande romarna tillsammans med de första äppelträden som introducerades till landet. Spelet antogs av lokalbefolkningen och enligt tradition skulle vinnaren av äppelleken få äran att vara nästa person på tur att gifta sig i byn.
Häxor: Bilden av den häxa som vi känner till idag härstammar från kelternas vision av det gudomliga väsendet med det skräckinjagande utseendet. Tidigare så kallade häxor var förmodligen kloka kvinnor med kunskap om medicinska örter och växter vid en tidpunkt innan läkemedel fanns tillgängliga. När kristendomen spreds gjorde även misstro mot dessa läkare som tycktes ha ”magiska” krafter att kunna bota sjukdomar med.
Svarta katter: I århundraden har dessa djur betraktats som tecken för både lycka och otur i olika kulturer runt om i världen. Ofta var de förknippade med häxor och ibland även trodda till att vara ”familjer” eller ”bekanta andar” som tog sig form av djur och fungerade som följeslagare till häxor. Andra vidskepelser hävdade att häxor hade förmågan att själva förvandla sig till svarta katter. I de flesta delar av Europa anses det vara otur om en svart katt skulle korsa din väg.
Fladdermöss: Det andra djuret som är förknippat med halloween är naturligtvis fladdermusen. Anledningen till detta har inte att göra med vampyrer (åtminstone inte ursprungligen), utan på grund av brasorna som tändes under Samhains festival för att avvärja onda andar. Ljuset lockade insekter som i sin tur drog åt sig fladdermöss, vilket ledde till att sambandet bildades mellan halloween och de nattliga besökarna.
Utklädnad: Som nämnts ovan brukade kelterna klä ut sig till spöken och demoner under Samhain, både som skydd mot onda andar och att för att delta i en gammal sed som kan liknas som dagens ”bus eller godis”. När kristendomen tog fart i Storbritannien utvecklades denna praxis till något som kallades för ”souling” och involverade fattiga barn som skulle klä ut sig i kostymer och gå runt till sina grannars hus för att samla in pengar eller mat i utbyte mot att de bad för de avlidna.
Spöken i lakan: Idag när vi ser någon utklädd i ett lakan med hål utskurna för ögonen associerar vi det genast med spöken. I själva verket kom denna uppfattning inte från observationer av spöklika figurer, utan från konstvärlden. Konstnärer kämpade för att skilja mellan levande figurer och spöken i sina målningar, varpå de antog seden att skildra de döda genom en slöja som tycks ha en slående likhet med ett lakan.
Orange och svarta färger: Om du skulle be någon att namnge färgerna för halloween skulle med all säkerhet ”svart och orange” vara det vanligaste svaret. Dessa färger kommer från det enkla sambandet mellan orange som associeras med löven som faller under hösten och svart som förknippas med döden.
Pumpa snideri: Att skära ut skrämmande ansikten i pumpor är en annan tradition som anlände i samband med irländska invandrare på jakt efter ett bättre liv i USA. I Irland var snidade rovor och stora potatisar avsedda att representera den legendariska ”Stingy Jack”, en fattig man som vid tre tillfällen sägs ha lyckats lura djävulen. Som straff dömde djävulen honom att för all evighet vandra på jorden under nattetid med endast en lykta, vilket i sin tur ledde till att han blev känd som ”Jack O’Lantern”. Över tid har rovorna dock istället blivit utbytta mot dagens klassiska pumpor.
Fullmånen är ofta förknippad med halloween, men det är faktiskt sällsynt att de två infaller samtidigt. Den sista fullmånen vid halloween var 2001 och nästa är 2020.
Halloween på Lottoland
Då halloween endast kommer en gång om året gäller det att njuta ordentligt av de mest skrämmande och spöklika spelen. Här på Lottoland kommer vi in i leken med några kusliga spelautomater där du kan pröva lyckan för att se om du kanske får lite extra godis i år. Spana in våra topp-tre skrämmande spelautomater för att komma i den rätta stämningen inför halloween:
• Pumpkin Smash är en spelautomat med ett koncept som mixar pumpor med dödskallar influerade från De dödas dag-firandet i Mexiko. De kusliga vibbarna tillsammans med gitarrstråken skapar en härligt besynnerlig kompott. Symbolen som utmärker sig extra är bonussymbolen utformad som en pumpa. Skulle denna måhända visa sig i minst två exemplar aktiverar du nämligen bonusspelet som går ut på att krossa pumpor för att tilldelas antingen freespins, multiplikatorer eller mynt. Bland de 20 aktiva vinstlinjerna återfinns även en wild som agerar i syfte av att substituera för alla de ordinära symbolsorterna.
• Håll andan! Spöktimmen närmar sig i Halloween Jack. Här väntas övernaturliga överraskningar och flertalet funktioner. Tio freespins med chans till fler under funktionens gång kan triggas med hjälp utav den mystiska kistan. Under en sådan potentiell funktion kan därtill en lykta utgöra ett viktigt betydande då denna kan tilldela tre olika sorters expanderande wild-funktioner om den skulle uppträda på det femte hjulet. Skulle den läskigt utkarvade pumpan istället göra sig synlig på någon utav de fem hjulstaplarna transformeras den till en så kallad walking-wild och kan vid sitt förflyttande på spelplanen därmed tilldela re-spins.
• I Blood Suckers 2 väntar ett moderniserat vampyrtema där skatter ligger gömda inuti ett ockult slott. Din uppgift består utav att samla ihop tre scatters för att aktivera Blood Rose freespins-läget där möjliga multiplikatorer ligger och lurar. Förenar du istället tre bonussymboler under ett och samma snurr via intilliggande hjul från vänster håll kan bonusspelet Hidden Treasure startas, vilket innebär att du får utforska de hemliga kistorna i slottet där även en otäck demon möjligen kan infinna sig för att förgöra din skattjakt!
Lycka till!
Hos Lottoland satsar du på utfallet av dragningen. Lottoland har ingen anknytning till de officiella lotterierna. Endast 18 +. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Källor:
bustle.com
grammarist.com
history.com
mentalfloss.com
mitti.se/nyheter/halloween-firar-sverige/
rd.com
smithsonianmag.com
svenskahogtider.com/2007/10/30/vad-ar-skillnaden-mellan-allahelgonadagen-alla-helgons-dag-alla-sjalars-dag-och-halloween
varldenshistoria.se/samhalle/traditioner/darfor-firar-vi-halloween
wicca.com
wikipedia.org
D
Daniella
Daniella
» Läs alla artiklar från DaniellaDet finns så mycket mer bakom lottodragningar än belopp och odds. Som frilansskribent för Lottoland eftersträvar jag alltid efter att inkorporera en kopp inspiration, en skopa underhållning och en stor dos information. Vi ses mellan raderna!